18 січня 2024, 14:30

Як створити цифровий проєкт: новий освітній серіал на Дія.Освіта

Упродовж чотирьох років CDTO успішно реалізували понад 210 унікальних міжгалузевих проєктів у різних регіонах України. Серед них — більш ніж 30 корисних сервісів для громад, понад 25 публічних онлайн-послуг та інформаційних систем, зокрема інтерактивні карти та вебпортали.  

 

Дедалі частіше до процесів цифровізації долучаються лідери на місцях, зокрема громадські активісти та працівники публічних служб. Як відбувається розробка цифрового рішення? Як діяти, до кого звертатися та з чого починати? Відповіді на ці та інші запитання знайдете в новому освітньому серіалі «Цифровізація державного сектору» на платформі Дія.Освіта.

 

«Побудова найзручнішої цифрової держави у світі є нашим пріоритетом. Ми бачимо успіхи заступників із цифровізації — CDTO — на національному та регіональному рівнях і хочемо збільшити кількість таких спеціалістів на місцях. Саме тому ініціювали створення освітнього серіалу, що ознайомить з логікою створення та масштабування цифрових проєктів. Раді поділитися досвідом Дії, що протягом чотирьох років діяльності Мінцифри стала екосистемою проєктів і є найуспішнішим ІТ-стартапом, яким сьогодні користується майже 20 млн українців», — зазначила заступник Міністра цифрової трансформації з питань європейської інтеграції Валерія Іонан

 

Серіал містить 11 епізодів, кожен з яких присвячений окремому етапу реалізації проєкту з цифровізації. Серед ключових тем:

  • планування цифрової трансформації,
  • нормативно-правове забезпечення,
  • реінжиніринг сервісів,
  • UI/UX-дизайн,
  • підтримка користувачів,
  • комунікаційні кампанії для цифрових продуктів.

 

«UNDP прагне підтримувати зусилля Міністерства цифрової трансформації з цифровізації. Утім, для досягнення прогресу щодо доступу до послуг ці нові інструменти залежать від цифрової грамотності та розвитку потенціалу на місцевому й регіональному рівнях. Цей курс озброїть регіональних і місцевих представників всебічними знаннями та навичками для просування цифрових реформ, зрештою, розширюючи зручний онлайн-доступ до державних послуг для всіх українців, забезпечуючи повну інклюзивність та охоплення», — зазначив заступник Постійного представника Програми розвитку ООН (UNDP) в Україні Христофорос Політіс.  

 

Спікери серіалу:

  • директор директорату реінжинірингу публічних послуг Міністерства цифрової трансформації Мстислав Банік,
  • керівник «Проєкту підтримки Дія», UNDP в Україні Володимир Брусіловський, 
  • керівниця департаменту маркетингу та комунікацій Мінцифри Аліна Торнагі, 
  • директорка директорату реінжинірингу публічних послуг Міністерства цифрової трансформації Зоряна Стецюк, 
  • керівник архітектурного центру компетенцій естонської Академії електронного управління Юрій Копитін, 
  • директор департаменту розробки програмного забезпечення ДП «ДІЯ» Євгеній Горбачов, 
  • національний консультант з вимог вебдоступності UNDP в Україні, експерт з цифрової доступності в ПОГ «Ресурсний центр «Безбар’єрна Україна», директор в ТОВ «Лабораторія цифрової доступності» Дмитро Попов, 
  • начальник відділу інформаційно-довідкової підтримки Департаменту підтримки інтегрованих систем ДП «ДІЯ» Олександр Прохорович.

 

Дивіться освітній серіал за посиланням — https://osvita.diia.gov.ua/courses/digitalisation-in-public-sector 

 

Після перегляду курсу зможете перевірити свої знання у фінальному тесті та отримати 0,2 бала ЄКТС (Європейської кредитно-трансферної системи).

 

Освітній серіал створено з ініціативи Міністерства цифрової трансформації України для платформи Дія.Освіта, за підтримки Уряду Японії в межах проєкту «Цифрові, інклюзивні, доступні: підтримка цифровізації державних послуг в Україні» (Проєкт підтримки Дія), що реалізується Програмою розвитку ООН в Україні за фінансової підтримки Швеції.